PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

SportPlaza Mercator: Spoj arhitekture, sporta i prirode

 • Objavljeno:
 • 17.12.2013

Sportski centar "SportPlaza Mercator" u Amsterdamu dizajniran je tako da podseća na tvrđavu prekrivenu biljkama.

 

"SportPlaza Mercator" je ultra moderan sportski centar u sklopu kojeg se nalaze bazeni, teretana, solarijum, sauna, sale za fitnes i ugostiteljski objekti. Centar je smešten na ulazu u park u multikulturalnom kvadrtu De Baarsjes u Amsterdamu. U želji da ga uklope u okolinu, arhitekte su kamuflirale njegovu fasadu pomoću biljaka i cveća.  

 

"Hteli smo da ga, pošto je već izgrađen u parku, sačuvamo što više možemo, pa smo ga prekrili vegetacijom. Gledan izdaleka, centar deluje poput zarasle tvrđave koja štiti ulaz u grad iz XIX veka", objašnjavaju arhitekte iz studija "VenhoevenCS".

 

Iza zelenog zida nalazi se trospratna zgrada sa bazenima, saunom, fitnes centrom, kao i banket salama, restoranom brze hrane, kafeom i obdaništem. Tu je takođe i otvoreni bazen.

 

Između biljaka zasađenih na njegovim zidovima naziru se prozori prekriveni tamnim folijama kako bi se smanjila vidljivost u prostoriji sa bazenom. Krovni prozori, s druge strane, postavljeni su strateški, kako bi omogućili prodor dnevne svetlosti.

 

"SportPlaza Mercator" je otvoren 2006. godine, ali je tek nedavno dobio nagradu holandskog magazina "Dak & Gevel Groen" za zelenu gradnju, podeseća Dezeen.com.

 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više