PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najviša vertikalna bašta na svetu

 • Objavljeno:
 • 16.12.2013

Botaničar Patrik Blank osmislio je najvišu vertikanu baštu na svetu na fasadi kule "One Central Park" u Sidneju.

 

Blank će zajedno sa Žanom Nuvelom, francuskim arhitektom koji je projektovao zgradu, do kraja godine postaviti biljke na fasadu visoku 166 metara i stanovnicima australijske prestonice prirediti prizor koji oduzima dah.

 

"One Central Park će zajedno sa mojom vertikalnom baštom izgledati kao da lebdi u vazduhu. Zgrada na čijim zidovima rastu biljke biće nešto sasvim novo, dosad ne viđeno u Sidneju", kaže Blank, koji dizajnira "žive zidove" više od 30 godina.

 

 

Vertikalnu baštu čini 190 autohtonih australijskih i 160 egzotičnih vrsta biljaka. Polovina fasade biće prekrivena grmljem kako bi se stvorio utisak da se zelenilo iz okolnog parka širi i stapa sa zgradom.  

 

"One Central Park" čine dve kule sa 16 i 33 sprata. Kompleks, pored 624 stana, uključuje i tržni centar, restorane, kafee i kancelarijski prostor. U višoj kuli smeštena su 38 luksuzna penthaus apartmana. U njenom podrumu nalazi se heliostat, koji pomoću motorizovanih ogledala usmerava sunčevu svetlost ka vrtu. Tokom noći vertikalnu baštu osvetljavaju konzole sa LED svetiljkama, koje je instalirao umetnik Žan Kersale.

 

U junu ove godine organizovan je javni obilazak "One Central Park"-a. Očekuje se da će projekat biti okončan u januaru 2014.

 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo, video

  Interaktivni svetleći zidovi

  Zahvaljujući inovativnom sistemu LUMIS, zidovi su postali dinamične i interaktivne površine koje emituju najrazličitije svetleće oblike poput predela i životinja, koji reaguju na prisustvo ljudi i dodir.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više