PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Najviša vertikalna bašta na planeti

  • Objavljeno:
  • 14.4.2014

Na ostrvu Šri Lanka u Radžagiriji, predgrađu glavnog grada Kolomva, podiže se kula Clearpoint s 46 spratova koji će gledati na jezero Dijavana. Njen kuriozitet je činjenica da će to biti najviša vertikalna šuma koju je svet do sada video, a biće kompletno završena u drugoj polovini 2015. godine.

 

Kula Clearpoint se smatra „pionirom samoodrživih sistema na Šri Lanki“. Cilj ovog projekta je da se gradski stambeni život unapredi  i, u isto vreme, dovede u ravnotežu s prirodom i okolinom.

 

Arhitekti iz biroa “Milroy Perera Associates” imali su za cilj da se stanari u kuli osećaju kao da žive u kući sa okućniocm.  Povrh toga, kontrolisanim zalivanjem  bašti na terasama smanjiće se potrošnja vode i struje, uključujući i solarnu energiju za zajedničke prostore.

 

Svi stanovi imaju prozore direktno izložene suncu. Da bi se umanjio ovaj efekat, zgrada je projektovana tako da svi prozori ne primaju direktno sunčevu svetlost. Zato su balkoni pretvoreni u terase, dakle, mnogo su veći i stanarima obezbeđuju hladovinu, kao i veći prostor za njihov boravak na vazduhu.

 

 

Budući da stanovi nemaju grejanje zbog direktne izloženosti sunčevoj svetlosti, bilo je moguće smanjiti veličinu klima uređaja čime se štedi struja. Pored toga, svi stanovi su povezani s ventilacijom kako bi se zgrada iznutra provetravala.

 

Zajedno sa zelenilom terase zgradi daju jedinstven izgled. Ipak, postoje praktičniji razlozi za sadnju biljaka. One imaju prirodnu tendenciju da apsorbuju zvuk, iznutra i spolja. One pružaju hladovinu i ublažavaju toplotno zračenje na terasi ukoliko se pločice zagreju. Novi kiseonik proizveden svakog dana znači čistiji vazduh, a lišće deluje kao prirodni filter za prašinu. Uz sve to postoji i odredba prema kojoj su stanari obavezni da brinu o biljkama.

 

 

Automatski sistem za navodnjavanej kap po kap ugrađen je u celu zgradu tako da se bašte same održavaju. Na taj način, ovaj sistem očigledno štedi vodu.

 

Solarni paneli, smešteni na krovu, obezbeđuju dovoljno struje za napajanje zajedničkih prostorija (svetla na recepciji, u liftu, sistem za reciklažu, kanalizaciju). Svaki višak struje prodavaće se električnoj kompaniji preko sistema merenja.

Voda iz lavaboa i tuša meša se s kišnicom i koristi za navodnjavanje kap po kap kao i za toalet. Na svakom spratu se nalazi prostorija za prikupljanje đubreta (staklo, papir, plastika) koje će se reciklirati.

 

 

Foto: clearpointresidencies.com