PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Australijski vrt: Autohtona lepota različitosti

 • Objavljeno:
 • 18.12.2013

Australijski vrt, koji je dizajnirao Pol Tomson zajedno sa stručnjacima iz studija  za pejzažnu arhitekturu "Taylor Cullity Lethlean", prva je botanička bašta u Australiji u kojoj rastu autohtone vrste biljaka.

 

Više od 30 miliona dolara uloženo je kako bi na površini od 25 hektara bio prikazan inspiritivan spoj australijske flore, pejzaža, umetnosti i arhitekture.

 

"Ovo je prva botanička bašta u Australiji, ako ne i na svetu, u kojoj su zasađene samo biljke koje rastu u Australiji. Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka u našoj zemlji su botaničari uglavnom negovali žbunje. Ali ovo je sasvim novi nivo. Ovde nije reč samo o upotrebi autohtonih vrsta, već o veličanju tih biljaka", kaže Skot Adams iz studija "Taylor Cullity Lethlean".

 

Struktura vrta bazirana je oko vodotoka. "Australija je ostrvo okruženo vodom. Unutar njega nalazi se pustinja. Postavljajući ovu baštu hteli smo da pokažemo kako voda, krećući se od pustinje ka obali, utiče na geomorfologiju tla. Upravo zato vrt asocira na australijske pejzaže", objašnjava Adams za Dezeen.com.

 

Mestimična signalizacija, instalirana u bašti, dizajnirana je tako da pojača želju posetioca za otkrivanjem nečeg novog, njima nepoznatog.

 

"Želimo da se posetilac vrati kući obogaćen novim iskustvom. Nije nam bio cilj da postavimo signalizaciju koja će mu pokazivati kako da se oseća ili šta bi trebalo da vidi. Jednostavno, dođeš u Australijski vrt i sam biraš šta ćeš videti, otkriti, ali i kakav ćeš utisak kući poneti", ističe Adams.

 

Svetski festival arhitekture, na kojem je Australijski vrt izabran za najbolji, održan je od 2. do 4. oktobra u Singapuru. Naredne godine biće organizovan na istom mestu od 1. do 3. oktobra, a zainteresovani učesnici svoje projekte mogu da prijave od februara do juna. 

 

 

Foto: John Gollings, Peter Hyatt, Ben Wrigley

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo, video

  Interaktivni svetleći zidovi

  Zahvaljujući inovativnom sistemu LUMIS, zidovi su postali dinamične i interaktivne površine koje emituju najrazličitije svetleće oblike poput predela i životinja, koji reaguju na prisustvo ljudi i dodir.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više