Staklo u enterijeru za vizuelno veći i svetliji prostor

 • Objavljeno:
 • 23.12.2014

Verovanje da staklo čini prostoriju hladnom je pogrešno. Samo treba znati kako ga koristiti na pravi način u enterijeru. Još od antičkih civilizacija poznato je kako se pravi staklo, naročito od vremena antičke Grčke i Rima kada je dobilo širu primenu, a od tog vremena do pojave masovne industrijske proizvodnje, staklo je postalo praktično nezamenljiv element svakakog enterijera.

 

Tako je danas bilo koji enterijer nezamisliv bez neke vrste stakla, bilo da se radi o policama, stolovima, prednjim stranama fioka, vratima, vazama ili drugim dekorativnim predmetima i, naravno, nazaobilaznim prozorima.

 

Transparentnost, raznovrsnost oblika i boja čine ga primenjivim u svim stilovima dizajna, a uz funkcionalnost, staklo može da bude i neodoljivi dekorativni element koji čini prostor posebnim i vizuelno prostranijim.

 

Lako održavanje i nezamenjiva lepota jedinstvenih oblika, čine staklo jednim od najpopularnijih materijala u svim prostorijama, od hodnika i dnevne sobe do kupatila i kuhinje.

 

Prilikom korišćenja stakla treba imati u vidu sledeće preporuke:

 

          1. Naročito je preporučljivo u manjim prostorijama, kao i u onim sa manje prirodnog osvetljenja.

 

 1.           2. Odlično je za kombinovanje sa prirodnim materijalima kao što su kamen, bilo koji metal, drvo i cigla.

 2.  

 3.           3. Staklo u boji i peskareno staklo zapravo doprinose osećaju topline i udobnosti, naročito ako se kombinuju sa                 drugim, toplijim elementima kao što su debeo štof za garniture za sedenje ili raskošan vuneni tepih.

 4.  

 5.           4. Staklo kroz koje se prelama prirodno ili veštačko svetlo pruža razigranost i dinamiku svakoj prostoriji. Zato                   će korišćenje stakla u enterijeru oživeti prostoriju, koja će prI tom i delovati veće.

 

Da biste što bolje primenili nekoliko prethodno navedenih preporuka, u foto-galeriji koja sledi možete videti primere kako da ispravno koristite staklo ili staklene predmete u enterijeru koji će vam sigurno dati ideju kako da neki od saveta primenite i u svom stanu ili kući. 

 

Foto: architectureartdesigns.com

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Beton u šarmantnim porodičnim domovima

  Predstavljamo dva moderna enterijera koja obiluju toplinom i prijatnom atmosferom, u kojima je beton iskorišćen da pruži urbanu i šik notu.

  Saznaj više

  photo

  7 načina da izložite umetnička dela

  Pri postavljanju umetničkih dela na zid, treba uzeti u razmatranje više faktora: dimenzije slike, izgled rama, slobodnu površinu zida, simetriju. Predstavljamo sedam načina da izložite slike, a na vama je da odaberete odgovarajući stil za vašu kolekciju.

  Saznaj više

  photo

  Kreativni radni prostor

  Arhitektonska kompanija M+M Creative Studio nagrađena je sa dve American Architecture Prize nagrade za originalan dizajn enterijera novog sedišta kompanije Edmunds.com u Kaliforniji.

  Saznaj više

  photo

  10 ideja za savršeno organizovano kupatilo

  Postoji mnogo načina da iskoristite mali prostor kupatila kako bi kreirali uredan, organizovan i funkcionalan kutak , a mi vam predlažemo 10 kreativnih i praktičnih ideja kako to da postignete.

  Saznaj više