Savršeno osmišljen "open space" u tri koraka

  • Objavljeno:
  • 19.3.2015

Ovaj stan mladog bračnog para u blizini Sankt Peterburga oličenje je moderno organizovanog prostora u stanu, ali i primer kako open space može biti doveden do savršenstva.

 

Vlasnici su zahtevali rešenje koje će zadovoljiti sve njihove potrebe, od izdvojenog prostora za odmor, preko funkcionalnog radnog prostora, pa sve do kutka za dnevni boravak i izdvojenog dela za obedovanje. Nemoguće? Tim eksperata iz studija "int2architecture" je pronašao rešenje.

 

Kako je bilo potrebno obezbediti mnogo funkcija u malom prostoru, opredeljenje za koncept "otvorenog prostora" (open space) bio jedini logičan izbor jer prostora za pregradne zidove nema.  Zato je glavni cilj bio da se stvori veliki, dobro osvetljen i otvoren dnevni boravak sa zasebnim funkcionalnim zonama i odvojenom spavaćom sobom.  Da bi se sve to postiglo, arhitekte su odredile tri glavna cilja koja treba ispuniti.

 

Prvi korak – integrisati balkon u stan

 

Prvi korak bio je da se balkon integriše u stan i pretvori u trpezarijsku zonu, koja je zbog očiglednog razloga nazvana "drvena kutija". Ovim su postignuta dva značajna cilja. Prvo, obezbeđeno je idealno rešenje za trpezariju, a široki prozor kroz koji se prostire pogled na park ispred zgrade doneo je izuzetno prijatan ambijent. I drugo, na ovaj način je obezbeđen maksimalan prodor prirodne svetlosti i u ostale delove dnevnog boravka, jer samo jedan postojeći prozor nije bio dovoljan.

 

Treba naglasiti i da je trpezarija posebno istaknuta ivericom i svetlim podom u istoj nijansi, kao i obloženim stubovima. Time je razbijena jednobraznost prostora i dobijen topao ugođaj, a Ims stolice s dodatkom starih, nasleđenim od roditelja, samo su dodatno upotpunili savremeno osmišljen kutak.

 

 

Drugi korak – obezbediti radni prostor

 

Drugi korak bio je još zahtevniji jer je bilo potrebno osmisliti izdvojenu kancalerijsku zonu u dnevnoj sobi, a rešenje će vas oduševiti. Naime, u malom prostoru između polica za knjige i spoljašnjeg zida organizovana je prava mala kancelarija sa radnim stolom, maksimalno dostupnim i organizovanim policama, i to potpuno izdvojenim od zajedničkog prostora. Na taj način je obezbeđen mir i maksimalna fokusiranost na posao.

 

Da oduševljenje vlasnika bude veće, tik uz "kancelariju" nalaze se police za knjige (dakle, na savršenom mestu), kao i niša za klavir, instrument koji koriste oba stanara, čime je prostor stana dobio i umetničku notu koja je dala i lep dizajnerski smisao stanu.

 

 

Treći korak – osmisliti prostor za kuhinju

 

I na samom kraju bilo je potrebno osmisliti i kuhinju koja će biti izdvojena, ali i savršeno usklađena sa celim ambijentom. To je postignuto zahvaljujući prepoznatljivom minimalističkom dizajnu, a u kuhinjskom bloku smeštena je sjajno usklađena ostava, sudopera, pult i štednjak čime je dobijeno više prostora za kuhinjske aktivnosti.

 

 

Inače, u dnevnom boravku dominiraju neutralne boje - siva, bela i boja drveta, dok u spavaćoj sobi preovlađuje svetlo plava. Posebno treba istaći da je u stanu uspešno ugrađen prostor za "perionicu" (prostor za mašinu za veš), a to je, priznaćete, izuzetno korisno rešenje jer zbog toga nije moralo da se preoptereti kupatilo.

 

Sve u svemu, ne samo što je stan dobio savršeno organizovane zone za različite funkcije, dobro osvetljenje i sjajno rešenje za gomilu knjiga, već je upotrebom lakih komada nameštaja i korišćenjem svetlih boja dobijen prozračan i udoban stan koji se samo poželeti može.

 

 

Foto: int2architecture.ru