PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Moderna i funkcionalna kuhinja

 • Objavljeno:
 • 3.12.2013

Kuhinja je tajni centar doma, mesto okupljanja i zajedničkog života. U njoj se priprema hrana, obeduje, ali i okuplja cela porodica. Zato je treba urediti tako da boravak u njoj prija svim članovima domaćinstva.

 

Pre planiranja i kupovine nameštaja i aparata, treba razmisliti o njenoj funkcionalnosti. Ukoliko će vam kuhinja biti mesto za pripremu hrane, nameštaj u njoj mora biti praktičan, a njegov dizajn usmeren ka radno-tehničkim zahtevima. Šporet, sudopera, frižider i ostali uređaji moraju biti poređani tako da se sve postiže brzo i bez zastoja. Tek kada odredite raspored radnih elemenata, videćete koliko vam je prostora preostalo za mesto za sedenje i druge detalje.

 

Ukoliko želite da spojite kuhinju sa trpezarijom i pretvorite je u prostor za rad i razgovor, onda treba da u jednu celinu povežete zahteve radnog mesta sa zahtevima zajedničkog života. U tom slučaju, onaj koji sprema hranu nije odvojen od ostalih članova domaćinstva, već može da kuva i istovremeno nadgleda decu ili ćaska sa najboljom prijateljicom.

 

Ove kuhinje podeljene su na dva funkcionalna dela: za kuvanje i komunikaciju. Te dve celine mogu biti međusobno odvojene pomoću šanka, efektne zavese ili ugaone garniture. Takođe, mogu da prelaze jedna u drugu, pomoću radne površine koja se potrebi pretvara u deo za sedenje.

 

Najidealnija je otvorena kuhinja koja se nadovezuje na dnevni boravak. Ona nudi najbolju alternativu za uređenje. U nju možete smestiti veliki trpezarijski sto, koji možete koristiti kao radnu površinu.

 

Prostor za komunikaciju moguć je i u malim kuhinjama. Nameštaj po meri idealan je male, skučene prostorije. Radne površine koje dosežu do poslednjeg ugla i montažni  elemenati, koji optimalno iskorišćavaju prostor, imaju svoje prednosti – lako se održavaju i prikrivaju velike uređaje. Takođe, tu su i stolovi i stolice na rasklapanje ili, pak, pokretni sto sa stolicama koje se sklapaju i ređaju jedna na drugu. 

 • POVEZANI ČLANCI

 •  

  pR

  Kako da uživate u svetlosti bez zagrevanja prostorije

  Volite sunčane, letnje dane, ali ne i vrućinu, naročito ne u svom potkrovlju? Nekada biste želeli da uživate u pogledu kroz prozor, ali bez spuštanja roletni. Otkrivamo jedan od najboljih načina da se zaštitite od toplote, a istovremeno uživate u svetlom domu.

  Saznaj više

  photo

  10 najnovijih trendova za moderan izgled kupatila

  Danas kupatilo zauzima ravnopravno mesto i njegovom uređenju posvećuje se ista pažnja kao i ostatku enterijera. Donosimo vam deset najnovijih dizajnerskih rešenja koja će transformisati i vaše kupatilo u moderan i prefinjen prostor, dostojan savremenog doma.

  Saznaj više

   

  Unikatan 3D štampani nakit od zlata

  Dizajner Ros Lovgrov izradio je nakit od 18-karatnog zlata pomoću 3D štampača . Reč je o unikatnoj kolekciji prstenja "Foliates", koja je izložena na Sajmu dizajna u Majamiju.

  Saznaj više

  photo

  Umetnost u mozaiku na zidovima istorijskog kabarea

  Jedno od najstarijih i najpoznatijih pozorišta u francuskoj prestonici promenio je ruho još jednom, i zablistalo u zlatnim i crvenim tonovima inspirisanim delom Gustava Klimta. Svetlucavi mozaici, impresivna rasveta i inovativni materijali krase deo pozorišta koji je najinteresantnije dizajniran - Bar des Anges.

  Saznaj više

  photo

  Dizajnerska fotelja koja štedi prostor

  Perfektno spajajući funkcionalnost i stil, dizajnerski studio Radice Orlandini kreirao je izuzetnu multifunkcionalnu fotelju Tape čiji se delovi razdvajaju i formiraju ležaljku ili služe kao praktičan stočić ili tabure.

  Saznaj više

   

  PR

  Kako do zdrave kuhinje

  Kada se pomene zdravlje u kuhinji, najčešće pomislimo na hranu koju spremamo ili na materijal od kog su napravljeni sudovi koje koristimo. A da li ste se ikada zapitali, negde pročitali da li i kako na zdravlje porodice utiče sama kuhinja i način njene izrade?

  Saznaj više

  photo

  Trijumf umetnosti na sajmu umetnina Art Basel

  Najvažniji svetski sajam umetnina, Art Basel, i ovog leta je dokazao svoj status neprikosnovenog umetničkog showa na planeti. Nekoliko stotina vodećih, ali i onih manje poznatih svetskih galerija, posvetile sve svoje snage nastupu na ovom sajmu.

  Saznaj više

  Stolica za urbane nomade

  Kako bi dokazao da je dinamičnost neodvojiva od funkcionalnosti, španski dizajner Horhe Penades napravio je stolicu koja se sklopa u ranac.

  Saznaj više

  pR

  Stambeni dragulji na Banjici: Porodične oaze za život na vrhu

  U svim velikim gradovima dostupan je izbor najrazličitijih stanova, ali malo koji može da ponudi takvu udobnost i kvalitet življenja kao stan na poslednjem spratu. Stan koji objedinjuje sve prednosti života u kući i pogodnosti stanovanja u velikom gradu stoga je idealan izbor za sve koji žele da iskuse maksimalan komfor, ali i kvalitet stanovanja za svoju porodicu.

  Saznaj više

  photo

  Vrhunski sofabed modeli za udobno sedenje i spavanje

  Predstavljamo nove modele italijanskih sofa sa mehanizmom koje nude izuzetan komfor pri sedenju, kao i zdravo spavanje na anatomskim dušecima. Besprekoran dizajn i kvalitet izrade, kao i mogućnost izbora između različitih materijala i dimenzija, čine sofe PITAGORA, RECANATI, SING, MEGAN, CELINE, FRANK, SOHO odličnim izborom za svaki moderan enterijer. Širina sofa od samo 154 cm jedinstvene su na našem tržištu.

  Saznaj više