Kreativni radni prostor

  • Objavljeno:
  • 29.11.2016

Arhitektonska kompanija "M+M Creative Studio" nagrađena je sa dve "American Architecture Prize" (AAP) nagrade za svoj rad na novom sedištu kompanije Edmunds.com u Kaliforniji, koja se bavi automobilima.

 


   Neobična zgrada muzičkog teatra u Tbilisiju

 

   U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, italijanski arhitektonski biro Fuksas predstavio je svoj drugi        projekat po redu u tom gradu – višenamensku zgradu podeljenu u dva upečatljiva volumena            načinjena od staklenih i čeličnih panela.


 

Poslovni prostor nazvan "EdQuarters" dobio je srebrnu nagradu za dizajn komercijalnog prostora i brozanu nagradu u kategoriji dizajna radnog prostora. "AAP" nagrada slavi dizajn u oblasti arhitekture, enterijera i pejzažne arhitekture, sa ciljem da promoviše arhitekturu širom sveta.

 

 

Dizajn nesvakidašnjeg poslovnog prostora inspirisan je temama iz automobilske industrije. Prostire se na dva sprata, a sa spoljašnjim prostorom zauzima gotovo 13.300 kvadratnih metara.

 

 

Centralnu tačku poslovnog prostora predstavljaju dve korvete na rotirajućoj osnovi, postavljenoj iznad reflektujućeg prijemnog pulta od nerđajućeg čelika. Posetioci na donjem nivou mogu da vide srebrni Stingray kabriolet iz 2016. godine, dok se na spratu iznad vrti Stingray oldtajmer iz ’66, u plavoj boji koja je te godine bila najpopularnija.

 

 

Drugi interesantni elementi enterijera prizemnog nivoa uključuju dugačak i elegantan kafe bar gde se zaposleni mogu okupljati i družiti, zid ukrašen mozaikom od 2472 autića koji formiraju logo kompanije i kadilak iz 1948. pretvoren u mini bar.

 

 

 

Prostran donji nivo namenjen je za okupljanja: pored kafe barova tu su i konferencijske i višenamenske sale. Svaka od 32 sale nazvana je po jednom proizvođaču automobila.

 

 

"To je inkluzivan prostor, ljudi tuda treba da se kreću. Sprat je mesto gde sede za stolovima i rade", rekla je Sandra Mičel iz studija M+M.

 

 

Većina od 600 zaposlenih radi na gornjem nivou koji je podeljen na dve zone, u kojima su pored niza kancelarijskih stolova smešteni i ogromni akvarijumi. Sa sprata se ekspresno može može vratiti u prizemlje spuštajući se niz veliki spiralni tobogan.

 

 

"Odnos koji smo uspostavili sa klijentom omogućio nam je da težimo nečemu što je van okvira ustaljenog dizajna i znali smo da treba da stvorimo nešto jedinstveno kada smo grupe ljudi koji fluidno koriste prostor kako bi kreirali i pokretali sopstvenu korporacijsku kulturu", rekao je direktor kompanije M+M Creative Studio Kris Mičel.

 

 

Foto: Benny Chan / Fotoworks