PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Eklektičan dom ispunjen vedrinom

  • Objavljeno:
  • 1.10.2018

Večiti problem – kako prostor bez karaktera pretvoriti u dom iz snova uz ograničen budžet, dobio je rešenje: dizajner enterijera Bendžamin Dong predstavio je svoju kuću za odmor u kalifornijskom gradu Napi koja oduzima dah.

 

Koristeći wabi-sabi principe i inspiraciju koju je pronašao u svim krajevima sveta, Dong je transformisao bezličan enterijer kuće iz 80-ih godina 20. veka u eklektičan prostor ispunjen vedrinom i opuštajućom atmosferom.

 

Kako bi svom domu pružio željeni karakter, dizajner je u savršenoj meri kombinovao staro i novo, jeftino i skupo, klasično i moderno. Kuća je nazvana "Cloud Walk", a kada "prošetate" njenim enterijerom, uverićete se i zašto.

 

Ulazni hodnik upečatljivog dizajna na savršen način najavljuje šta sledi u ostatku kuće.

 

 

Dnevna soba

 

Spoj raznovrsnih stilova nameštaja i dosta udobnih fotelja i sofa, pretvorilo je dnevnu sobu u vedar i relaksirajući prostor koji poziva na druženje. Umetničko delo iznad kamina zapravo je jednostavan uradi sam projekat: napravljeno je od ostataka tapeta i šperploče. Njegova forma odražava prozračnu i prijatnu atmosferu koja vlada u prostoriji i asocira na naziv koji je dizajner podario kući.

 

 

Kamin, koji je nekada bio obložen pločicama, dizajner je prekrio lažnim betonom, pruživši mu tako moderniji izgled. Dve velike podne lampe su pravo blago pronađeno na buvljaku. Prostoriju krase i marokanski tepih i hoklica iz Gane koju je nemarnim potezima prefarbao u belu boju. "Farbam nameštaj u belo kako bi mu pružio lagan i prozračan izgled", objašnjava dizajner.

 

 

Prilikom uređenja plafona, Dong se odlučio za wabi-sabi stil koji podržava lepotu nesavršenosti. Stoga je u drvari pronašao najjeftinije drvo, sa dosta čvorova i nesavršenosti, i tako postigao utisak trošne, ali udobne seoske kuće. Ipak, detaljima od metala, poput ogledala i lampe pružena je prostoru jedna elegantnija i luksuznija nota.

 

 

Kuhinja i trpezarije

 

Pogled iz dnevne sobe otkriva veliku kuhinju koja zauzima centralni deo kuće. Spoj starog i novog ovde je očigledan. Iza modernog mermernog kuhinjskog ostrva stoji francuska apotekarska vitrina iz 19. veka, koja služi za skladištenje i izlaganje posuđa.

 

 

Originalna slika umetnika Vejda Hefera krasi trpezariju. Ovo umetničko delo poslužilo je kao inspiracija za dizajn celog enterijera, kao i naziv doma. Miks starinskog nameštaja pružio je i ovom delu kuće opuštenu atmosferu.

 

 

Tavanica je uklonjena i u drugoj trpezariji koja je smeštena sa suprotne strane kuhinje. Praktična klupa ovde služi i kad dodatan prostor za sedenje i odmor nakon obroka.

 

 

Spavaća / radna soba

 

"Moj cilj je da kreiram lepe i harmonične prostorije koje imaju dušu, ali nikad pretenciozne. Prostorije u kojima ćete se osećati opušteno. Uložim mnogo napora  kako bi postigao izgled koji deluje kao da se nisam trudio uopšte", kaže Dong.

 

 

Kupatilo

 

Kako bi se kupatilo istaklo od običnog, arhitekta uvek posveti pažnju uređenju dela za ulepšavanje. Izbor ogledala i ormarića igraju važnu ulogu, pa Dong neretko odabere nameštaj iz drugih prostorija stana i transformiše ga. Tako je nekadašnja komoda dobila drugu namenu i ukrasila kupatilo.

 

 

Foto: Benjamin Dhong Interiors