PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Top 5 trendova sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu

 • Objavljeno:
 • 28.1.2016

Na sajmu nameštaja u Kelnu "IMM Cologne" koji se održao od 18. do 24 januara, ukupno 1185 kompanija iz 50 zemalja predstavilo je trendove koji nas očekuju ove godine. Sa cifrom od 80.000 poslovnih posetilaca iz 128 zemalja, Sajam je zabeležio rast od 4,8 procenata u odnosu na 2014. godinu. Ukupno 120.000 posetilaca imalo je prilike da uživa i vidi novine u svetu unutrašnjeg dizajna.

 


   Komoda - lepotica sa 100 lica

Otkrivamo vam pet vodećih trendova za uređenje enterijera sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnnu.

 

1. Dom ponovo postaje "utočište"

 

Udobnost i osećaj sigurnosti postaju sve bitnija odlika doma. Pažnja je usmerena i ka novim kombinacijama. Postoji veća sloboda korišćenja pojedinačnih komada nameštaja i aksesoara. Rezultat je dom koji je jedinstven baš kao i njegovi stanari.

 

 

 

2. Povratak u polovinu prošlog veka

 

U svim sektorima proizvoda uočava se dizajn koji podseća na onaj iz perioda od 40-ih do 60-ih godina XX veka. Dizajn na efikasan način koristi materijale, ima delikatne odlike i manji je i lakši. Ovaj trend se može objasniti manjim prostorom za život koji je dostupan u gradovima, kao i generalno osećajem nostalgije.

 

 

 

3. Dominiraju prirodni materijali

 

Drvo, kamen, staklo i metal: prirodni materijali su naročito popularni. Pored velike zastupljenosti drveta u izradi stolova i stolica, za izradu ploča stolova dosta se koristi prirodan kamen. Popularne opcije obuhvataju evropski mermer i egzotičan kamen iz Južne Amerike sa unikatnim šarama. Upotreba kore drveta u dekorisanju zidova je još jedan trend koji je na pomolu.

 

 

 

4. Razigraniji dizajn nameštaja

 

Ovaj trend polako zahvata sve prostore, od dnevnog boravka do kupatila. Elementi nameštaja postaju lakši, razigraniji, skulpturalni. Glomazne sofe postaju elegantne, postavljene na tanke noge, a ujedno čine skladne kompozicije sa foteljama i klub stolovima. Jastuci su zaobljenih formi, komode za TV izgledaju ležerno i najčešće se koriste u kombinaciji zatvorenih elemenata i polica. Dominiraju svetle boje, zatim kontrastne ili je kompozicija šarenaa, prozračnost je dodatno naglašena rasvetom.

 

 

 

5. Klasični britanski i nordijski stil rasvete

 

Kompanija "EBB & FLOW" bavi se dizajniranjem i proizvodnjom rasvete, kao i funkcionalnih i dekorativnih predmeta. Kombinovanjem klasičnog britanskog i nordijskog stila sa osnovnim materijalima kao što su staklo, metal i tekstil, postiže se stil koji karakterišu jednostavnost, prozračnost, boje i moderan dizajn. Kroz boje i oblike, rasveta je dizajnirana tako da unese toplinu i radost, donese inspiraciju i lepotu.

 

 

 

Foto: imm-cologne.com

 • POVEZANI ČLANCI

 •  

  pR

  Kako da uživate u svetlosti bez zagrevanja prostorije

  Volite sunčane, letnje dane, ali ne i vrućinu, naročito ne u svom potkrovlju? Nekada biste želeli da uživate u pogledu kroz prozor, ali bez spuštanja roletni. Otkrivamo jedan od najboljih načina da se zaštitite od toplote, a istovremeno uživate u svetlom domu.

  Saznaj više

  photo

  10 najnovijih trendova za moderan izgled kupatila

  Danas kupatilo zauzima ravnopravno mesto i njegovom uređenju posvećuje se ista pažnja kao i ostatku enterijera. Donosimo vam deset najnovijih dizajnerskih rešenja koja će transformisati i vaše kupatilo u moderan i prefinjen prostor, dostojan savremenog doma.

  Saznaj više

   

  Unikatan 3D štampani nakit od zlata

  Dizajner Ros Lovgrov izradio je nakit od 18-karatnog zlata pomoću 3D štampača . Reč je o unikatnoj kolekciji prstenja "Foliates", koja je izložena na Sajmu dizajna u Majamiju.

  Saznaj više

  photo

  Umetnost u mozaiku na zidovima istorijskog kabarea

  Jedno od najstarijih i najpoznatijih pozorišta u francuskoj prestonici promenio je ruho još jednom, i zablistalo u zlatnim i crvenim tonovima inspirisanim delom Gustava Klimta. Svetlucavi mozaici, impresivna rasveta i inovativni materijali krase deo pozorišta koji je najinteresantnije dizajniran - Bar des Anges.

  Saznaj više

  photo

  Dizajnerska fotelja koja štedi prostor

  Perfektno spajajući funkcionalnost i stil, dizajnerski studio Radice Orlandini kreirao je izuzetnu multifunkcionalnu fotelju Tape čiji se delovi razdvajaju i formiraju ležaljku ili služe kao praktičan stočić ili tabure.

  Saznaj više

   

  PR

  Kako do zdrave kuhinje

  Kada se pomene zdravlje u kuhinji, najčešće pomislimo na hranu koju spremamo ili na materijal od kog su napravljeni sudovi koje koristimo. A da li ste se ikada zapitali, negde pročitali da li i kako na zdravlje porodice utiče sama kuhinja i način njene izrade?

  Saznaj više

  photo

  Trijumf umetnosti na sajmu umetnina Art Basel

  Najvažniji svetski sajam umetnina, Art Basel, i ovog leta je dokazao svoj status neprikosnovenog umetničkog showa na planeti. Nekoliko stotina vodećih, ali i onih manje poznatih svetskih galerija, posvetile sve svoje snage nastupu na ovom sajmu.

  Saznaj više

  Stolica za urbane nomade

  Kako bi dokazao da je dinamičnost neodvojiva od funkcionalnosti, španski dizajner Horhe Penades napravio je stolicu koja se sklopa u ranac.

  Saznaj više

  pR

  Stambeni dragulji na Banjici: Porodične oaze za život na vrhu

  U svim velikim gradovima dostupan je izbor najrazličitijih stanova, ali malo koji može da ponudi takvu udobnost i kvalitet življenja kao stan na poslednjem spratu. Stan koji objedinjuje sve prednosti života u kući i pogodnosti stanovanja u velikom gradu stoga je idealan izbor za sve koji žele da iskuse maksimalan komfor, ali i kvalitet stanovanja za svoju porodicu.

  Saznaj više

  photo

  Vrhunski sofabed modeli za udobno sedenje i spavanje

  Predstavljamo nove modele italijanskih sofa sa mehanizmom koje nude izuzetan komfor pri sedenju, kao i zdravo spavanje na anatomskim dušecima. Besprekoran dizajn i kvalitet izrade, kao i mogućnost izbora između različitih materijala i dimenzija, čine sofe PITAGORA, RECANATI, SING, MEGAN, CELINE, FRANK, SOHO odličnim izborom za svaki moderan enterijer. Širina sofa od samo 154 cm jedinstvene su na našem tržištu.

  Saznaj više