Pametni sto koji kuva i hladi piće dok jedete

 • Objavljeno:
 • 16.6.2016

Dizajneri studija "Kram/Weisshaar" kreirali su jedinstven, izuzetno tanak sto "Smart Slab" opremljen skrivenom tehnologijom koja održava jelo toplim, dok piće hladi, a na njemu možete i da kuvate.

 

Ovaj sto najavljuje početak korišćenja pametnih materijala pri dizajniranju nameštaja, čime se otvara širok spektar potencijalnih primena, koje bi upotrebom klasičnih materijala bile neizvodljive.

 

 

Kružni elementi za grejanje postavljeni su direktno ispod mesta za tanjire, održavajući ih na temperaturi  od 42,5 stepeni. Duž stola strateški su raspoređeni i elemenit za hlađenje, kako bi flaše pića bile na perfektnoj temperaturi.

 

 

Ploča stola napravljena je od velike keramičke ploče "SapienStone", čije su dimenzije tri metra sa metar i po, dok debljina iznosi svega šest milimetara. Indukcione ploče ugrađene u sto omogućuju da keramička površina posluži i kao ploča z kuvanje.

 

 

Autori ovog stola su dizajneri Clemens Weisshaar i Reed Kram koje nazivaju predvodnicima nove generacije digitalnih dizajnera.

 

 

Prvi put prikazan na Milanskoj nedelji dizajna, ovaj projekat podiže keramiku na viši nivo, dodajući diskretan sloj tehnologije ispod veoma tanke keramičke ploče.

 

                                 

 

Pored sistema za grejanja i hlađenja i indukcionih ploča, "Smart Slab" poseduje i module za bežično punjenje, Wi-Fi bazne stanice, kao i kontrolni sistem kojim se upravlja na dodir.

 

 

Foto: Jürgen Schwope

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Kuća kao skulptura od drveta

  Na šumovitom posedu ruralnog dela Engleske, nekadašnja lovočuvareva kuća dobila je modernu nadogradnju, u potpunosti obloženu drvenim letvama savijenim na pari.

  Saznaj više

  photo, video

  Sat koji "gravira" vreme

  Postoji mnogo načina da se pokaže tačno vreme, a dizajneri švajcarske kompanije 42foundry osmislili su jedan izuzetno kreativan. Predstavljamo vam jedinstveni časovnik ETCH.

  Saznaj više

   

  Unikatan 3D štampani nakit od zlata

  Dizajner Ros Lovgrov izradio je nakit od 18-karatnog zlata pomoću 3D štampača . Reč je o unikatnoj kolekciji prstenja "Foliates", koja je izložena na Sajmu dizajna u Majamiju.

  Saznaj više

  photo

  Trostruka stolica za ljuljanje

  Hal Taylor je maštoviti stolar koji je došao na genijalnu ideju kako da promeni ustaljen dizajn stolica za ljuljanje i omogući svoj svojoj deci da se ljuljaju s njim dok im čita priče.

  Saznaj više