Modularna peć Filipa Starka

 • Objavljeno:
 • 14.9.2016

Iako peći i kamini ne spadaju tradicionalno u fleksibilne kućne uređaje, francuski dizajner Filip Stark predstavio je modularnu ekološku peć "Speetbox" i tako doneo novinu u dizajn grejnih uređaja.

 


   Ekskluzivni retro šporeti

 

   Šporeti na drva nisu izgubili svoj šarm i vraćaju se u naše domove sa vrhunskom tehnologijom i    neodoljivim savremenim dizajnom. Predstavljamo vam četiri modela koja nikoga ne ostavljaju        ravnodušnim.


 

Peć na drva koju je Stark dizajnirao za kompaniju "Speeta", može da se transformiše prema željama kupca kombinovanjem segmenata različitih funkcija. Pored osnovnog elementa za grejanje, funkcije peći se mogu proširiti dodavanjem različitih modula koji se mogu slagati i horizontalno i vertikalno jedan do drugog na nebrojeno načina.

 

 

Možda najinteresantniji je modul ispunjen kamenjem koji akumulira toplotu dok peć greje, a postepeno je otpušta tokom  više od 24 časa kada se peć ugasi. Moduli za skladištenje nude prostor za odlaganje cepanica, knjiga ili dodatne opreme koja se dobija uz peć – lopata za pepeo, četka, hvataljke.

 

 

       

 

Putem aplikacije na pametnom telefonu moguće je kontrolisati temperaturu u prostoriji, distribuciju toplog vazduha, brzinu sagorevanja, osvetljenje, pa čak i pristupiti analizi emisije štetnih gasova.

 

"Prilagodljivost je u osnovi Starkovog koncepta 'Speetbox'. Njegova fleksibilnost dozvoljava svakoj osobi da prilagodi grejnu opremu u domu prema svojim potrebama i željama", navodi se iz kompanije "Speeta".

 

 

 

"Speetbox" poseduje hermetički zatvorenu peć čije je središte izrađeno od čelika. Može da radi i sa i bez električne energije. Peć je energerski efikasnija od konvencionalnih alternativa i proizvodi manje pepela od običnog kamina. Kompanija tvrdi i da su emisije gasova drastično smanjene.

 

 

"Želeli smo da kreiramo nešto više od obične peći na drva. 'Speetbox' je grejni uređaj vrhunskih performansi sa ugrađenom najnovijom tehnologijom kako bi se zadovoljili ekološki zahtevi",rekao je direktor kompanije Guillaume Boutte.

 

Foto: starck.com

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo, video

  Sat koji "gravira" vreme

  Postoji mnogo načina da se pokaže tačno vreme, a dizajneri švajcarske kompanije 42foundry osmislili su jedan izuzetno kreativan. Predstavljamo vam jedinstveni časovnik ETCH.

  Saznaj više

   

  Unikatan 3D štampani nakit od zlata

  Dizajner Ros Lovgrov izradio je nakit od 18-karatnog zlata pomoću 3D štampača . Reč je o unikatnoj kolekciji prstenja "Foliates", koja je izložena na Sajmu dizajna u Majamiju.

  Saznaj više

  Photo, Video

  Novogodišnji poklon za novo grejanje u vašem domu

  Novogrejanje.com je za sve one koji vole toplu porodičnu atmosferu pripremio specijalan novogodišnji poklon – popust za novo grejanje u vašem domu koje dobijate tokom praznika, a možete iskoristiti i na proleće. 

  Saznaj više

  photo

  Trostruka stolica za ljuljanje

  Hal Taylor je maštoviti stolar koji je došao na genijalnu ideju kako da promeni ustaljen dizajn stolica za ljuljanje i omogući svoj svojoj deci da se ljuljaju s njim dok im čita priče.

  Saznaj više